Timpul
Adauga site-ul TIMPUL la favorite! Literatura | Arte vizuale | Arta spectacolului | Utilizator nou
   
Calendar
Calendar
Enciclopedia
Enciclopedia
Festival
Festival
Club
Club
Tineret
Tineret
Revista
Revista
Editura
Editura

Noua adresa de corespondenta a revistei TIMPUL
CP 1677, OP7 - IASI
Introduceti in casuta de mai sus cuvinte cheie sau un nume de artist pe care dorit sa il cautati (ex: interbelic )

Scrisoare cu noutati
Introduceti in casuta de mai jos adresa de e-mail la care vreti sa primiti ultimle noutati
Vreau sa primesc noutatileProiecte sustinute
Servicii Web Profesionale

Statistici site
Literatura: 2.875
Arta vizuala: 1.181
Arta spectacolului: 30
Comentarii: 1.522
Membri inregistrati: 1.677
ON: 0 membri / 3 musafiri
Total hituri: 590.882
Total vizitatori unici: 230.830

Link-uri recomandate
@ntonesei's BLOG
A.F.C.N.
Bogdan Ulmu
Casa de cultura "Mihai Ursachi"
Clubul Cinefililor
Dan Lungu
Dorin Tudoran
Editura UAIC
FESTIVALUL EuroART Iasi
Filosofi@lasi
Flacara Iasului
Fotografa
Hobbitul - Emil Brumaru
Hobbitul - Emil Brumaru
Iasi-City
Iasi-City
IASINET
ICR - Romania Culturala
IMPACT FM
IMPACT FM
Ioan T. Morar
Lucian Dan TEODOROVICI
Lumea cartii
Mihai MALAIMARE
NewsIasi
Paul Gorban
Polirom
Primaria Municipiului IASI
Radio Guerrilla
Radio Ia?i
Radio Ia?i
Serban Axinte
Stefan Abageru
StiLL ONline
Suplimentul de cultura
Universitatea "Al.I.Cuza"
Individul impotriva Statului

 

Liviu Antonesei

 

Multumiri Domnului Teodor Maries

 

Nu, nu am ales acest titlu pentru a-l omagia pe John Stuart Mill, desi o merita cu prisosinta, ci pentru a marca incheierea cu succes a protestului extrem al d-lui Teodor Maries. Domnia Sa si-a sacrificat sanatatea, chiar viata, in exclusivitate pentru Dreptate si Adevar, iar nu pentru vreun scop personal sau egoist, de grup. Dl. Maries merita, de buna seama, intregul nostru respect, dar si sprijinul nostru in continuare, caci batalia Domniei Sale – care este, sau ar trebui sa fie!, si batalia noastra – e departe de a se fi incheiat. Deocamdata, inregistram acest succes urias, obtinut in cele din urma de un singur om. Din acest motiv, cred ca solidaritatea noastra – destul de limitata si precara – de pe durata protestului sacrificial, va trebui sa gaseasca resursele necesare pentru a spori, va trebui sa fie mai sustinuta si mai ferma.
Ar fi cu totul lipsit de onestitate sa ne arogam noi, cei care prin semnarea de apeluri, prin articole in ziare si interventii pe internet ne-am manifestat in vreun fel simpatia si sprijinul fata de actiunea temerara a d-lui Maries, vreun merit. Nu, victoria a fost una aproape exclusiv personala, una a Individului impotriva Statului. Un singur om a invins Molohul. Iar faptul in sine trebuie sa ne determine sa ne punem niste intrebari si in ceea ce priveste natura Statului care ne administreaza, calitatea institutiilor sale politice si juridice, dar si in ceea ce priveste calitatea vietii noastre publice si comunitare in general. Pentru ca, acum, la sfirsitul jertfei d-lui Teodor Maries, dincolo de bucuria succesului, concluziile pe care le putem formula sint destul de triste, daca nu de-a dreptul sumbre.
S-au scurs mai multe luni, dintre care cele 74 de zile de protest extrem al d-lui Teodor Maries, pentru ca institutiile statului rom=n sa puna in opera o decizie a „Curtii Europene pentru Drepturile Omului“ care – repet a nu stiu cita oara – nu era consultativa, nici de tip recomandare, ci executorie, deci obligatorie. O-BLI-GA-TO-RIE! Abia pe 12 octombrie, in a cea de-a 70-a zi de greva a foamei, Parchetul General a dispus inceperea predarii dosarelor catre „Asociatia 21 Decembrie“, parte in proces. Institutiile militarizate care detineau documente calificate drept „secrete“ le-au desecretizat si au inceput transferul catre asociatie dupa inca patru zile de greva a foamei a d-lui Maries. Toate, mai putin SRI. Prin urmare, SRI se considera un fel de stat in stat, nesocoteste atit deciziile CEDO, cit si pe cele ale Parchetului General bastinas; iar statul in care un asemenea lucru se poate petrece nu este, cu siguranta, un stat de drept! Amintesc, in trecere, ca Rom=nia este membru UE, ca a adoptat aquis-ul comunitar, ca este membru ONU, NATO, deci al tuturor institutiilor europene si internationale importante. {i, totusi, intr-o asemenea tara, principalul serviciu de informatii, isi permite sa ignore cu seninatate atit legea interna, cit si pe cea internationala.
Trecind peste faptul ca SRI se situeaza cu totul in afara legii, mai apar niste intrebari. Pe cine apara SRI? De ce se comporta ca un excelent urmas al fostei Securitati? De ce trateaza ca „secrete de stat“ documentele privind perioada imediat pre-revolutionara si evenimentele revolutionare din decembrie 1989? ~n conditiile in care Rom=nia de azi, de dupa douazeci de ani, nu mai este cea de dinainte de 22 decembrie 1989, modul de a proceda al SRI nu are absolut nici o logica. Nu-mi imaginez ca SRI nu va fi sesizat schimbarea de regim de acum douazeci de ani... Nu mai traim intr-o dictatura, ci intr-o democratie, tara nu mai este supusa faradelegii, ci legii, aliatii Rom=niei nu mai fac parte din CAER si Pactul de la Varsovia, ci din UE si NATO. De ce tine SRI sa puna sub semnul intrebarii aceste realitati este greu de inteles. Sa speram ca presedintele, care are serviciile de informatii in subordine, in mod direct, dar si prin intermediul „Consiliului Suprem de Aparare a Tarii“, va face ceea ce este de facut. Sper ca se considera presedintele unui stat democratic de drept, nu al unei struto-camile comunisto-democratice, nici al unei republici bananiere.
Dupa 74 de zile de greva foamei, dl. Teodor Maries, Individul, a invins Statul. Prin mijloace pasnice, care nu-i puteau dauna decit lui. ~ntr-un stat de drept, nu ar fi fost nevoie de un asemenea protest. ~ntr-un stat de drept, decizia CEDO ar fi fost pusa imediat si in integrum in aplicare. Nu sintem, prin urmare, locuitorii unui stat de drept. {i asta nu se petrece numai din pricina politrucilor si a administratorilor nostri, a prostului mers al institutiilor noastre politice, administrative si judiciare, ci si din pricina noastra, a slabei noastre coeziuni comunitare, a solidaritatii noastre precare in ceea ce priveste cauzele si valorile cu adevarat importante, a blestemului nostru ce pare funciar si care sta sub semnul lui „merge si asa“.
~n fond, nu avem inca la dispozitie un veritabil stat de drept pentru ca nici noi nu ne-am hotarit sa fim cu adevarat niste cetateni. Protestul extrem al d-lui Teodor Maries a avut si menirea de a ne reaminti aceasta anomalie. Trebuie sa-i multumim si pentru asta. Din pacate, cei mai multi dintre noi avem o memorie slaba, cu foarte multe goluri. Or, pe o asemenea structura, asa de subreda, nu se poate construi nimic consistent, nimic solid, nimic rezistent – nici legi respectate, nici institutii functionale, nici proceduri eficiente.