Timpul
Adauga site-ul TIMPUL la favorite! Literatura | Arte vizuale | Arta spectacolului | Utilizator nou
   
Calendar
Calendar
Enciclopedia
Enciclopedia
Festival
Festival
Club
Club
Tineret
Tineret
Revista
Revista
Editura
Editura

Noua adresa de corespondenta a revistei TIMPUL
CP 1677, OP7 - IASI
Introduceti in casuta de mai sus cuvinte cheie sau un nume de artist pe care dorit sa il cautati (ex: interbelic )

Scrisoare cu noutati
Introduceti in casuta de mai jos adresa de e-mail la care vreti sa primiti ultimle noutati
Vreau sa primesc noutatileProiecte sustinute
Servicii Web Profesionale

Statistici site
Literatura: 2.875
Arta vizuala: 1.181
Arta spectacolului: 30
Comentarii: 1.522
Membri inregistrati: 1.677
ON: 0 membri / 2 musafiri
Total hituri: 591.405
Total vizitatori unici: 230.972

Link-uri recomandate
@ntonesei's BLOG
A.F.C.N.
Bogdan Ulmu
Casa de cultura "Mihai Ursachi"
Clubul Cinefililor
Dan Lungu
Dorin Tudoran
Editura UAIC
FESTIVALUL EuroART Iasi
Filosofi@lasi
Flacara Iasului
Fotografa
Hobbitul - Emil Brumaru
Hobbitul - Emil Brumaru
Iasi-City
Iasi-City
IASINET
ICR - Romania Culturala
IMPACT FM
IMPACT FM
Ioan T. Morar
Lucian Dan TEODOROVICI
Lumea cartii
Mihai MALAIMARE
NewsIasi
Paul Gorban
Polirom
Primaria Municipiului IASI
Radio Guerrilla
Radio Ia?i
Radio Ia?i
Serban Axinte
Stefan Abageru
StiLL ONline
Suplimentul de cultura
Universitatea "Al.I.Cuza"
Alegerile europene: sa facem totul impotriva capitalismului si incalzirii globale!

Atunci cind va aparea numarul acesta, alegerile europene vor fi cu siguranta incheiate si rezultatele cunoscute. Cred totusi ca merita sa revin si sa comentez atmosfera electorala din Franta. In primul rind, desi in jur de 20 de liste si-au prezentat candidati la alegeri, sint incapabil sa va spun ce program aveau si, mai ales, ce propuneau – concret, la obiect – pentru Europa. Tot ce pot sa va spun este ca toti candidatii – de la extrema stinga pina la extrema dreapta, trecind pe la socialisti si pe la dreapta lui Sarkozy – propun o „Europa sociala“. De cind am ajuns in Franta la inceputul anilor ’90, am auzit sau am citit in presa adjectivul „social“ si mai ales expresia „faire du social“ de mii de ori. E o forma de obsesie colectiva, un „TOC“, Trouble Obsessionnel Compulsif, cum ar spune specialistii. Toti politicienii se grabesc sa ne asigure pe noi cetatenii ca ne vor ingriji in aceste vremuri tulburi (pentru ei, toate perioadele electorale sint tulburi) si ca ne vor da toate cele necesare vietii de toate zilele. Bineinteles, toate acestea vor fi facute cu bani nu din buzunarul lor ci din buzunarele contribuabililor. Simplu de acordat ajutoare cu banii altora.
O alta obsesie electoralista e ecologia sau mai degraba „lupta impotriva incalzirii globale“. Toate programele, indiferent de culoare politica, contin propuneri impotriva incalzirii globale. Am mai avut ocazia sa scriu in aceste pagini despre aceasta ideologie pe care o consider totalitara. E practic imposibil sa contesti acest fenomen, desi numerosi oameni de stiinta au aratat contrariul, iar atunci cind esti invitat pe platourile de televiziune sau de radio, animatorul sau „adversarul“ de dezbatere te pune la punct imediat. Nu poti fi decit un dusman al umanitatii si al planetei. Iata citeva exemple extrase din programele candidatilor la europene. Trebuie precizat de asemenea faptul ca mai multe partide ecologiste se prezinta separat, ceea ce contribuie la cacofonia ambianta.
Partidul (sau Organizatia? Sau Lista?) Alliance Ecologiste Indépendante se sacrifica pentru planeta: „Notre énergie pour la Terre“ precizind ca „20 de ani de la prabusirea zidului de la Berlin, se prabuseste zidul banului“ (sic!). Multumesc pentru victimele comunismului. Acest partid, infratit cu altele precum Génération Ecologie, La France en action si Mouvement Ecologiste Indépendant (a nu confunda cu Alliance Ecologiste Indépendante), propune organizarea unui Summit pentru dezarmarea mondiala si... sa mincam mai putina carne (dupa calculele lor, 1 kg de carne inseamna 10 kg de cereale consumate si 10.000 de litri de apa dulce risipite!). Nu ma intrebati va rog cum au ajuns la aceste rezultate. Pacat ca acest partid nu exista pe vremea lui Ceausescu, ar fi fost cu siguranta invitat la Bucuresti.
Partidul cunoscutului Daniel Cohn Bendit, „eroul“ evenimentelor din mai ’68, e intitulat Europe Ecologie. Nu pot sa va spun care sint propunerile lor pentru ca nu le-am inteles. Pe lista se afla José Bové, militantul anti-mondialist, condamnat de nenumarate ori pentru violente si distrugeri de culturi modificate genetic.
Lista La Terre sinon Rien (Doar Pamintul conteaza) se declara nici de dreapta, nici de stinga, ci „de la terre“ (de pamint). Principala propunere este de a transforma PIB-ul (Produsul Interior Brut) in BIB (Bonheur Intérieur Brut – Fericire Interioara Bruta). Atrag serios atentia asupra faptului ca nu e o lista condusa de vreo Cicciolina locala, ci de o functionara cit se poate de respectabila. Nu as ezita insa la ideea de a participa la un meeting de-al lor incercind sa gasesc fericirea bruta printre militantele organizatiei...
Partidul lui Besancenot, Le Nouveau Parti Anticapitaliste, pe care l-am pomenit aici acum citeva luni, propune o revolutie (se putea altfel?) ecologica ce ar extermina, probabil, cu aplicatie toti capitalistii ce polueaza pamintul. Alaturi de partidul lui Besancenot, avem placerea de a gasi alte doua liste de extrema stinga, Front de Gauche condusa de senatorul Jean-Luc Mélenchon si de secretara Partidului Comunist Francez, Marie-George Buffet, si lista Lutte Ouvrière sustinuta de nemuritoarea Arlette Laguiller. Amindoua listele propun o „alta“ Europa, a muncitorilor si a claselor populare.
Listele „clasice“, Partidul Socialist, UMP (Union pour La Majorité Présidentielle), Modem (partidul de centru condus de François Bayrou) sint si ele in fruntea luptei pentru o Europa „verde“ si „sociala“.
Un fenomen interesant si original a fost declansat de comicul Dieudonné, ce a creat o lista intitulata Liste Antisioniste – Pour une Europe Libérée de la Censure, du Communautarisme, des Spéculateurs et de l’OTAN. Dieudonné a provocat un soc in lumea show-bizului atunci cind a prezentat un sketch deghizat in rabin si a atacat Israelul considerindu-l un stat fascist. Astazi actorul e interzis pe platourile de televiziune si de radio si se considera victima lobby-ului evreilor din mediile spectacolului.
Sondajele arata (citeva zile inainte de votul de pe 7 iunie) ca in jur de 63% de francezi nu se vor deplasa la vot. Cu astfel de programe nici nu e de mirare. Vor intelege oare politicienii acest lucru?


 

Hayek si Klaus


Despre termenul „social“ si despre incalzirea globala recomand doua carti cititorilor nostri: Eseurile lui Friedrich A. Hayek (Les Nouveaux Essais la Editura Les Belles Lettres) in care autorul decortica expresia de justitie sociala, o cautiune in slujba politicienilor pentru a mari impozitele si cartea presedintelui Vaclav Klaus, tradusa in franceza cu titlul Planète bleue en Péril Vert. Qu’est-ce qui est en danger aujourd’hui: le climat ou la liberté?, o remarcabila sinteza a tuturor prostiilor vehiculate de ecologisti. Concluzia cehului Klaus e remarcabila si ingrijoratoare: ideologia incalzirii globale e astazi principalul dusman al libertatii.

 

Paris, iunie 2009