Timpul
Adauga site-ul TIMPUL la favorite! Literatura | Arte vizuale | Arta spectacolului | Utilizator nou
   
Calendar
Calendar
Enciclopedia
Enciclopedia
Festival
Festival
Club
Club
Tineret
Tineret
Revista
Revista
Editura
Editura

Noua adresa de corespondenta a revistei TIMPUL
CP 1677, OP7 - IASI
Introduceti in casuta de mai sus cuvinte cheie sau un nume de artist pe care dorit sa il cautati (ex: interbelic )

Scrisoare cu noutati
Introduceti in casuta de mai jos adresa de e-mail la care vreti sa primiti ultimle noutati
Vreau sa primesc noutatileProiecte sustinute
Servicii Web Profesionale

Statistici site
Literatura: 2.875
Arta vizuala: 1.181
Arta spectacolului: 30
Comentarii: 1.522
Membri inregistrati: 1.677
ON: 0 membri / 2 musafiri
Total hituri: 580.599
Total vizitatori unici: 227.899

Link-uri recomandate
@ntonesei's BLOG
A.F.C.N.
Bogdan Ulmu
Casa de cultura "Mihai Ursachi"
Clubul Cinefililor
Dan Lungu
Dorin Tudoran
Editura UAIC
FESTIVALUL EuroART Iasi
Filosofi@lasi
Flacara Iasului
Fotografa
Hobbitul - Emil Brumaru
Hobbitul - Emil Brumaru
Iasi-City
Iasi-City
IASINET
ICR - Romania Culturala
IMPACT FM
IMPACT FM
Ioan T. Morar
Lucian Dan TEODOROVICI
Lumea cartii
Mihai MALAIMARE
NewsIasi
Paul Gorban
Polirom
Primaria Municipiului IASI
Radio Guerrilla
Radio Ia?i
Radio Ia?i
Serban Axinte
Stefan Abageru
StiLL ONline
Suplimentul de cultura
Universitatea "Al.I.Cuza"
O plimbare in parc, Mihnea Cristescu - Eseu / Literatura

Caut o banca. E o zi insorita si parcul e plin. Mai intai am trecut prin locurile de joaca ale copiilor. Galagie mare. Apoi, terenurile de tenis; sunetul rachetei lovind mingea. Am ajuns in partea unde erau concentrate perechile. Perechi tinere, imbratisate; unele mai distante; doi oameni ce pareau mai in varsta. Intr-un sfarsit, cautand in continuare o banca, am ajuns in regiunea parcului in care stateau batranii. Zgomotul de zaruri si sporovaiala iscata la o masa de sah. Totul era despre mutarea unui cal. Iata-ma acum oprit in zona special amenajata pentru caini. Aici, intr-un ocol, sunt numai cainii si stapanii lor, imprejmuiti de un gard. Eu stau in afara imprejmuirii si ii privesc. Mi-e frica sa intru - sa nu ma muste. Tocmai au trecut pe langa mine niste fete la vreo 12-13 ani care, bineinteles, vorbeau de un baiat, banuiesc ca mai mare. Apoi a trecut o bunica cu nepotul ei. Vorbeau de un pufulet. S-au indreptat spre iarba si am auzit: "Sufla in pufulet!". Copilul incearca sa sufle intr-o papadie. Acum trece si o batrana cu o basma rosie in cap si cu baston. Doi copii de vreo 3 ani fiecare, cu mamele dupa ei, s-au vazut si fug unul spre altul. Baietii cu caini arunca o minge de cauciuc si aplauda cand cainele lor o aduce. O pereche se saruta indelung.
Apoi, ea pare suparata. Pe el il cheama Costin. Trei baieti de vreo 20 de ani, dupa mers parca ar fi la un agatat permanent. Pe jos o gaza care, dupa aripi, pare zburatoare. Totusi, se taraste. Nu am ce sa-i fac. In spatele meu muzica de la radio.
Lumea e un spectacol. Ca si culorile unui caleidoscop, te prefaci din spectator in actor si din actor in spectator.
S-a lasat un pic racoare. Au inflorit castanii. Oamenii trec in continuare prin fata mea. Eu sunt spectacolul lor, ei al meu.
Un caine, cum zice lumea "un caine vagabond" , a venit la mine dand din coada. Nu am nimic sa-i dau de mancare dar il mangai putin. E nedrept. Toti cainii au stapani, au spatiu de joaca si au mancare din belsug. Sigur, cu oamenii nu e asa. E mai bine sa fii lupul din fabula lui La Fontaine.
Un baiat de vreo 16-17 ani, inalt, vine cu mama de la cumparaturi, cu doua plase pline. Ea vorbeste, el tace. Banuiesc ca ar vrea sa fie acum cu o fata, nu din nou cu mama.
Or, fiind un spectacol, lumea iti ofera peisaje pentru gandurile tale, ganduri care sunt generate de alte peisaje asemanatoare. Atatea chipuri, atatea destine, atatea lacrimi inabusite si atatea minciuni.
Si totusi, dupa toate astea, raman unele lucruri: "pufuletul" copilului, tacerea cainelui, vrabiile din pomi sau racoarea care mi-a inghetat mainile.
Si, de ce sa nu spun, multe, multe, multe altele.


Intra pe Sub stele


Nr. hituri: 1.660
Adaugat la data: 07:29:02, 29 May 2005
Comentarii material
  • lory: Este foarte adevarat ceea ce ai scris,exprima realitatea vazuta prin ochiii unui suflet ce si realizeaza inafara de simplul fapt de a observa.Banalitatea cotidiana e o arta cand este privita ca o parte dintr-o idee...ce ne defineste, 13:22:02, 17 Dec 2007
  • andreea: frumos, 06:56:01, 06 Sep 2013