Timpul
Adauga site-ul TIMPUL la favorite! Literatura | Arte vizuale | Arta spectacolului | Utilizator nou
   
Calendar
Calendar
Enciclopedia
Enciclopedia
Festival
Festival
Club
Club
Tineret
Tineret
Revista
Revista
Editura
Editura

Noua adresa de corespondenta a revistei TIMPUL
CP 1677, OP7 - IASI
Introduceti in casuta de mai sus cuvinte cheie sau un nume de artist pe care dorit sa il cautati (ex: interbelic )

Scrisoare cu noutati
Introduceti in casuta de mai jos adresa de e-mail la care vreti sa primiti ultimle noutati
Vreau sa primesc noutatileProiecte sustinute
Servicii Web Profesionale

Statistici site
Literatura: 2.875
Arta vizuala: 1.181
Arta spectacolului: 30
Comentarii: 1.522
Membri inregistrati: 1.677
ON: 0 membri / 2 musafiri
Total hituri: 590.879
Total vizitatori unici: 230.829

Link-uri recomandate
@ntonesei's BLOG
A.F.C.N.
Bogdan Ulmu
Casa de cultura "Mihai Ursachi"
Clubul Cinefililor
Dan Lungu
Dorin Tudoran
Editura UAIC
FESTIVALUL EuroART Iasi
Filosofi@lasi
Flacara Iasului
Fotografa
Hobbitul - Emil Brumaru
Hobbitul - Emil Brumaru
Iasi-City
Iasi-City
IASINET
ICR - Romania Culturala
IMPACT FM
IMPACT FM
Ioan T. Morar
Lucian Dan TEODOROVICI
Lumea cartii
Mihai MALAIMARE
NewsIasi
Paul Gorban
Polirom
Primaria Municipiului IASI
Radio Guerrilla
Radio Ia?i
Radio Ia?i
Serban Axinte
Stefan Abageru
StiLL ONline
Suplimentul de cultura
Universitatea "Al.I.Cuza"
Despre minte si iluzie, Adrian Ciubotaru - Eseu / Literatura

Am sa incep prin a ma risca la o definitie: iluzia este decalajul dintre minte umana si 'realitate'.Toate creatiile mintii sunt iluzii. Gandurile sunt niste pulsiune spatio-temporale ale caror valuri in oceanul fiintei sunt infime sau , mai bine zis, iluzorii. Mintea umana in sine nu este o liluzie, insa rezultatul proceselor mentale sunt iluzorii. Iluzia umanitatea mintii, caci suntem oameni deoarece supravietuim prin iluzii. Adevarul este dincolo de ganduri, deci dincolo de iluzie. Din perspectiva umana tot ce nu poate fi perceput si gandit nu exista. Tot ce nu poate fi 'atins', impregnat uman, nu exista.
Pavel Anicet, un personaj din roman eliadian de tinerete 'Intoarcerea din rai' facea urmatoarea afirmatie: 'Noi, oamenii moderni am uitat sa gandim.In loc sa gandim noi, sa gandim ce vrem, ne lasam ganditi de ganduri'. Aceasta idee ale carei influente ale fillozofiei indiene le putem decela cu usurinta, trebuie sa recunosc ca m-a pus de nenumarate ori pe ganduri. A nu putea gandi ce vrem noi inseamna a nu putea fi liberi in totalitate; si sa nu uitam ca libertatea este una din cele mai valoroase si mai apreciate idei ale gandirii politice si filozofice occidentale. Se ridica astfel o intrebare:exista ganduri libere sau, mai bine zis, putem avea ganduri independente? Tot ce gandim noi, oamenii culturii moderne este conditionat. Gandim in functie de conjuncturi, in functie de locul unde ne aflam sau de persoanele ce sunt in jurul nostru, gandim si vorbim in functie de interese aleatorii, gandim intr-un fel sau altul ca sa epatam, ca sa uluim, sa starnim admiratie, sa mintim, sa ne eschivam etc.
Dupa teoria enuntata la inceputul acestui eseu, gandurile sunt niste iluzii si realitatea adevarata se afla dincolo de ganduri. Un om arhaic, un descendent al culturilor extrem orientale (tibetana, indiana) acorda mult mai multa importanta mecanismului psiho-mental si in acelasi timp devalorizeaza fluxul mental al gandurilor. Scopul tehnicilor yoga era 'suprimarea fluctuatiilor mentale', adica a iluziilor: a sentimentelor si a gandurilor.Boddhisattva, 'cel trezit, cel iluminat' este fericitul ce a reusit sa nu mai simta nimic, sa nu mai gandeasca nimic. O data cu disparitia ultimului gand apare nirvana;o data cu primul gand a aparut primul pacat... Cand Adam a muscat din fructul oprit atunci i-au aparut primele ganduri. Tot ce este uman este gand, este iluzie. Gandesc, deci sunt om. Am reusit sa trec dincolo de ganduri, am reusit sa nu mai gandesc, deci sunt mantuit, sunt iluminat.
Marea carenta a filozofiei europene este rationalul, este accentul excesiv pe constient .Se maximilizeaza atat de mult rolul ratiunii incat se pierde din vedere esentialul. Gandurile sunt pulsiuni spontane, adeseori haotice ce apar din inconstient. Morala moderna nu este decat o incercare esuata de a organiza acest haos al gandurilor. Se omite totusi faptul ca adevarata putere si adevarata identitate a omului rezida in inconstientul sau (aceasta idee ce apare in toate cartile de popularizare, de paranormal si de duzina editate in Romania post-decembrista mi se pare totusi o idee legitima).
Este infiorator cat de mult depindem de ganduri...
'Orice gand este o bunavointa dispretuitoare fata de viata. Cand stii ce este viata sau moartea cine te-ar putea convinge ca ele merita sacrificiul?Eroismul este o afirmatie absoluta, construita pe o negatie a individualitatii'. Acesta este un citat din Emil Cioran, 'Lacrimi si sfinti'. Eroul este cel ce se sacrifica, este cel ce se uita pe sine pentru celalalt (Iisus, de exemplu, a fost un erou); yoghinul, de asemenea, este cel ce isi distruge personalitatea, cel ce isi arde orice urma de reziduu personal. Cu alte cuvinte, eroii sunt cei ce isi depasesc individualul si devin arhetipuri , modele pentru ceilalti.
Expresia 'a fi macinat de ganduri' este cat de poate de relevanta. Esti trist, dezamagit si singur si te lasi macinat de ganduri. Demonii interiori de care mentioneaza toate misticile lumii, adevaratii dusmani ai ascetilor de pretutindeni, ei eroilor sunt gandurile. Daca am fi putin mai atenti la gandurile noastre, daca am stii cat de periculoase sunt gandurile noastre (cel putin unele din ele) am fi mai castigati. Ar trebui sa fim mai atenti la ce gandim, ce iubim, ce speram si ce visam, caci totul ne afecteaza, totul are un efect, totul este susceptibil de a se intoarce impotriva noastra si nimic nu se pierde fara a lasa urme, umbre. Aceasta nu este o conceptie paranoica sau exagerat de prudenta, insa este tragic a stii ca viata ta de acum este cum este pentru ca candva ai visat, ai iubit sau ai gandim un anume lucru. Sunt lucruri ce de multe ori nu le acordam importanta, dar care distrug si implinesc destine. Ceea ce ai gandit in trecut, ceea ce ai iubit candva te afecteaza si acum, te face sa fii ceea ce esti in prezent. Multe drame s-ar rezolva daca s-ar cunoaste mecanismul prin care trecutul inca ne bantuie prezentul.Fantoma unui gand, unei iubiri pierdute in adolescenta, in tinerete ne umbreste si acum cararile destinului doar pentru ca nu suntem in stare sa ii descifram semnificatia. Greselile trecutului lucreaza inca in noi in masura in care nu le-am ispasit, nu le-am rezolvat si nu ne-am asumat cu barbatie toate consecintele.
Ai gresit!? atunci fii barbat si asuma-ti in totalitate, in mod creator si optimist conditia rezultata din acele greseli.
Nimeni nu poate avea pila la viata, nimeni nu se poate eschiva de la trecut, de la ganduri. Ne dobandim puterea, barbatia doar in masura in care greselile trecutului lucreaza in interesul nostru. Viata este o putere, asadar foloseste-te de ea pentru a te implini pe tine. Cu cat esti mai puternic cu atat poti ajuta mai mult pe ceilalti, cu atat esti mai altruist; aceasta mi se pare a fi cea mai importanta justificare a egoismului.Un om puternic te poate ajuta mai mult decat unul slab. Adevaratii binefacatori sunt oameni puternici , siguri pe ei, care isi cunosc prioritatile.Descoperim aici un aparent paradox:egoismul este puterea altruismului; pentru a putea fi altruist trebuie sa fi apt de a fi egoist. A fi egoist nu este un lucru simplu si la indemana oricui.In fiecare zi, majoritatea dintre noi, facem mici si inutile gesturi si acte ce ne stirbesc din putere si din respectul de sine.
Eu exist. Eu sunt liber, atat de liber incat pustiul cerurilor imi da putere.


Nr. hituri: 1.495
Adaugat la data: 22:35:05, 21 Feb 2004
Comentarii material Nu exista nici un comentariu pentru acest material.