Timpul
Adauga site-ul TIMPUL la favorite! Literatura | Arte vizuale | Arta spectacolului | Utilizator nou
   
Calendar
Calendar
Enciclopedia
Enciclopedia
Festival
Festival
Club
Club
Tineret
Tineret
Revista
Revista
Editura
Editura

Noua adresa de corespondenta a revistei TIMPUL
CP 1677, OP7 - IASI
Introduceti in casuta de mai sus cuvinte cheie sau un nume de artist pe care dorit sa il cautati (ex: interbelic )

Scrisoare cu noutati
Introduceti in casuta de mai jos adresa de e-mail la care vreti sa primiti ultimle noutati
Vreau sa primesc noutatileProiecte sustinute
Servicii Web Profesionale

Statistici site
Literatura: 2.875
Arta vizuala: 1.181
Arta spectacolului: 30
Comentarii: 1.522
Membri inregistrati: 1.677
ON: 0 membri / 2 musafiri
Total hituri: 591.388
Total vizitatori unici: 230.970

Link-uri recomandate
@ntonesei's BLOG
A.F.C.N.
Bogdan Ulmu
Casa de cultura "Mihai Ursachi"
Clubul Cinefililor
Dan Lungu
Dorin Tudoran
Editura UAIC
FESTIVALUL EuroART Iasi
Filosofi@lasi
Flacara Iasului
Fotografa
Hobbitul - Emil Brumaru
Hobbitul - Emil Brumaru
Iasi-City
Iasi-City
IASINET
ICR - Romania Culturala
IMPACT FM
IMPACT FM
Ioan T. Morar
Lucian Dan TEODOROVICI
Lumea cartii
Mihai MALAIMARE
NewsIasi
Paul Gorban
Polirom
Primaria Municipiului IASI
Radio Guerrilla
Radio Ia?i
Radio Ia?i
Serban Axinte
Stefan Abageru
StiLL ONline
Suplimentul de cultura
Universitatea "Al.I.Cuza"
Manifest, Adrian Ciubotaru - Eseu / Literatura

Primul contact al omului nu se face prin ochi, ci prin mintea sa. Paradoxul mintii consta in faptul ca participa la constituirea lumii insesi. Omul nu este o fiinta pasiva din punct de vedere cosmogonic: participa si el la crearea lumii, a universului in care traim cu totii. Asadar, contactul nostru cu lumea este un contact, prin excelenta, spiritual: viata fiind o propedeutica prin insusi faptul ca noi o traim. Tot universul conlucreaza la realizarea mintii omului, tot astfel cu fiecare furnica isi are rostul sau in ecosistemul universal. Cu prima privire aruncata lumii a aparut si primul gand, iar primul gand inseamna si prima iluzie. Asadar, constituirea realitatii este strans legata de un deficit de real si de un plus de iluzie. Cu primul gand apare si prima drama, deoarece gandul asigura departarea de ceea ce este gandit... Cu alte cuvinte, a gandi ceva este tot una cu a te indeparta de acel ceva.
Primul gand inseamna de asemenea si primul mit. Constituirea realului fiind imposibila fara interventia mitului. Miturile sunt creatii mentale, instrumente umane de a percepe realitate., mintea umana fiind o uzina de mituri.
Intalnirea omului cu lumea este posibila numai spiritual, iar postularea spiritului este indispensabila pentru a putea concepe realitatea ca fiind existenta.Viata umana nu este posibila decat in cadrul unor semnificatii. Mintea omului pentru a putea functiona are nevoie de sens, iar sensul este un semn de lumina ce are rolul de orientare a constiintei. Constiinta fara sens este o contradictie in sine. Asadar nu putem trai, nu putem supravietui fara a acorda un sens experientelor noastre. Astfel am ajuns destul de simplu la urmatoarea ecuatie: a fi om inseamna a acorda sens, adica lumina. Nu putem trai decat daruind lumina, decat fiind creatori. Tot astfel cum Dumnezeu nu poate exista decat din ratiuni cosmogonice, tot astfel omul nu poate fi numit om decat ca fiinta creatoare. Eroismul nostru este actul creatiei, iar creatia este frumusetea ta, este inima ta deschisa catre ceilalti. Doar creatorii au inima, iar adevarata frumusete nu apartina decat celor care creeaza, celor care daruiesc lumina. Frumusetea nu poate fi decat spirituala, caci frumusetea este celalat nume al luminii, al creatiei.
Nu pot privi in ochi un om care nu creeaza.
Nu pot privi in ochi un om a carui viata nu este un semn de lumina.
Nu pot privi in ochi un om ce nu daruieste.
Nu pot privi in ochi decat pe cei ce iubesc. Iar iubirea adevarata nu este decat acea iubire care este un prilej de creatie.
Paradoxul si miracolul iubirii este acesta: oferind iubire, ea creste, nu se imputineaza. Misterul creatiei este acesta: ea implineste omul, nu il saraceste...Dupa fiecare rand scris devin mai plin ca inainte, iar cu fiecare sarut, iubesc mai mult. Viata nu poate fi traita decat ca experienta spirituala: orice intamplare, orice experienta nu poate fi traita decat transfigurata in semn, un produs spiritual. Sexul adevarat este cel care devine o experienta spirituala. A trai sexul fara componenta sa spirituala este tot una cu un banal schimb de lichide. Cu alte cuvinte, ceea ce numesc eu viata este ceea ce poate deveni creatie din trairea ei; creatia fiind singura dovada a bucuriei de a trai, pe cand a iubi inseamna a-ti arata demnitatea de a fi om. Dincolo de frumusete, de iubire si de creatie nu exista oameni, caci omul doar in acest spatiu de lumina poate trai.
Imi sunt urati oamenii tristi, caci toti oamenii urati pe care i-am intalnit erau tristi.Se uita prea adesea ca frumusetea nu este un dat natural, ci o calitate spirituala ce se castiga prin creatie, prin iubire si , de asemenea, se uita faptul ca puterea omului se masoara in marimea inimii sale.Nu exista un alt pacat decat cel al tristetii. Simbolic vorbind, creatorul este cel ce zboara, cel ce are aripi, iar oamenii tristi sunt cei ce nu pot zbura, cei ce nu pot iubi. Totdeauna mi-a fost jena sa stau in apropierea unui om trist, caci a fi trist inseamna a trai intr-o regiune subumana larvara si demonica. Demonii sunt cei ce imprastie tristetea, iar a fi trist inseamna a refuza cu obstinatie sa vezi lumina din jurul tau. Bucuria mea, frumusetea mea este lumina ce o port in mine, lumina ce o daruiesc celorlalti. Admir pe cei ce au curajul sa zambeasca printre morminte si admir pe cei ce au nebunia de a iubi pur si simplu.
O singura concluzie merita sa fie retinuta din aceste randuri: viata este o experienta spirituala, nu putem trai decat ca fiinte creatoare. O mai mare justificare a filozofiei nu ar putea exista. Prin insasi faptul ca eu traiesc, eu sunt obligat sa creez pentru a ma orienta.


Nr. hituri: 1.186
Adaugat la data: 22:32:05, 21 Feb 2004
Comentarii material Nu exista nici un comentariu pentru acest material.